Maart 2016 - Bezoek aan scouting Uithoorn

Scouting vormt een mens. Dit ondervonden twee leden van de fractie van Gemeentebelangen bij een werkbezoek aan de Scouting Admiralengroep Uithoorn. Aanleiding voor het bezoek  is de komende verhuizing naar een nieuwe locatie.

In het (nog oude) clubhuis spreken fractievoorzitter Herman Bezuijen en steunfractielid Denny van der Vaart met Ferry Godschalk  en Arjen Hansen beide lid van de leiding.

U kunt het artikel hieronder verder lezen, of u kunt het downloaden als pdf bestand door op de link te klikken.

De scouting in Uithoorn gaat terug tot 1948 waar de eerste bijeenkomsten werden georganiseerd op het voormalige AMC terrein.  Toen hier de melkfabriek werd gebouwd, verhuisde zij naar het complex in de waterzuivering aan de industrieweg. Bij de  Admiralengroep staat water centraal dus de Amstel bleef trekken en ze waren erg blij met de verhuizing naar de huidige locatie aan de van Seumerenlaan.

Nederland kent ca. 100.000 scouts waarvan er ca. 170 in onze gemeente wonen. Ruim 100 in De Kwakel (scouting St Joannesgroep) en ca. 70 bij de Admiralengroep in Uithoorn.

Binnen de Admiralengroep zijn verschillende speltakken die leeftijd gebonden zijn. De welpen van 6-9 jaar, de Waterwelpen van 10-13 jaar, de zeeverkenners van 13-16 jaar, de wilde vaart 16-18 jaar en de loodsenstam die grotendeels geheel zelfstandig draait.

Het hoofddoel van de scouting is om jongeren een  plezierige manier van spelen en leren aan te bieden. Het gaat hierbij niet om het competitiegevoel zoals bij sport, maar veel meer om het sociale gedrag waarbij initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel  de boventoon voeren. Vaak betekent dit dat jongere welpen die doorgroeien naar een oudere speltak, daarbij onder begeleiding meer en meer  leidinggevende taken op zich nemen. Ze leren daarbij veel over de natuur, het varen, zelfredzaamheid en het presteren in groepsverband waaraan elke deelnemer zich kan optrekken.

Veel activiteiten worden georganiseerd in Uithoorn, maar ook daarbuiten. Bekend is de Admiralen cup, waarbij een wedstrijd wordt gevaren zonder motor aandrijving, dus uitsluitend voortbewegen met wind- of handkracht. Ook neemt de Admiralengroep deel aan Paroba (Patrouille, Ronde en Baks) wedstrijden. Hieraan nemen een 40 tal scouting groepen uit de regio deel en dit jaar zullen deze plaatsvinden op 15, 16 en 17 april in het Amsterdamse bos.

Een belangrijke rol bij de admiralengroep speelt het schip Olympus. Deze ligt voor de wal ter hoogte van de Thamerkerk. Het wordt meegenomen op kamp en kan dan als slaapplaats dienen. Het is ooit relatief goedkoop aangeschaft en het schip is in 2012 helemaal geïnspecteerd en ontving hiervoor een certificaat dat tot 2019 geldig is. Beide bestuursleden zijn daar erg blij mee.

Erg actueel is de verhuizing naar de nieuwe locatie. In de buurt van de roei vereniging Michiel de Ruyter wordt een nieuw clubhuis gebouwd. De Olympus zal daar ook worden aangemeerd. Men kijkt daar erg naar uit en is blij met de medewerking die men krijgt van zowel de gemeente als de roeivereniging. Bouwplannen worden nu ontwikkeld en sponsoren die dit initiatief willen ondersteunen worden van harte uitgenodigd contact op te nemen via het mailadres flg@caiway.nl.