Mei - 2015 - Waterlijn aan de Amstel

Tijdens een werkbezoek gingen de fractieleden Herman Bezuijen en Ferry Hoekstra van Gemeentebelangen op bezoek bij ondernemers aan de Waterlijn, een nieuw ontwikkeld project dat onderdeel uitmaakt van het Masterplan Dorpscentrum.

Op 28 mei a.s. vindt de officiële opening plaats en beide fractieleden wilden van de ondernemers eens horen wat zij er van vinden. Ze gingen in gesprek met Evelien Verkerk (mede eigenaar van restaurant Sjiek aan de Amstel) en de heren Louis Drubbel en Bart Smit, beide eigenaar van botenverhuurbedrijf Aemstel Boating.

U kunt het artikel hieronder verder lezen, of u kunt het downloaden als pdf bestand door op de link te klikken.

Evelien heeft haar sporen verdiend in de horeca van Uithoorn (begonnen in restaurant Het Oude Spoorhuis) en heeft als geboren Uithoornaar haar liefde voor het dorpshart nooit onder stoelen of banken geschoven. Louis en Bart zijn elkaar min of meer toevallig tegen gekomen toen zij los van elkaar interesse toonden om het botenverhuurbedrijf over te nemen. Sinds juni  2014 runnen zij dit bedrijf met veel enthousiasme.

De fractieleden werden uitgenodigd om de nieuwe Waterlijn zelf vanaf het water te aanschouwen, waarna de verhalen en ervaringen gedeeld werden.

Aanzicht
Op de eerste vraag wat zij van de nieuwe Waterlijn vinden, zijn de reacties louter positief: Uithoorn is weer op de kaart gezet en hoe! De uitstraling en het aanzicht vanaf de Amstel is sterk verbeterd en eindelijk maakt Uithoorn gebruik van de unieke ligging aan de Amstel.

Hoewel de ondernemers de afgelopen maanden last hebben gehad van de werkzaamheden, heeft dit niet tot overlast geleid. “Op een gegeven moment was het wel heel donker buiten”, vertelt Evelien, doelend op de straatverlichting die op een bepaald ogenblik verwijderd was.

Tussen de ondernemers wordt verschillend gedacht over het te bouwen cultuurcluster Confucius. Waar de één het een aanwinst vindt voor het dorpshart, denkt een ander dat het een (te) groot gebouw voor Uithoorn gaat worden.

Zwik proof
Op het gebied van toegankelijkheid zijn er nog wel verbeterpunten. Door het hoogteverschil tussen de opgehoogde Amstelkade en de ingang van de diverse winkels en horecagelegenheden is er gebruik gemaakt van trappen over een groot deel van de lengte van de weg. Gebruikerservaring zal moeten uitwijzen of er voldoende punten zijn voor rolstoelgebruikers om de kade op en af te kunnen.

Ook de prachtige drijvende steigers zijn op dit moment lastig te bereiken voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. Dit zou echter relatief gemakkelijk opgelost kunnen worden volgens de ondernemers: “Gedacht kan worden aan het plaatsen van een hellingbaan op één of meerder plaatsen, of een verplaatsbare oprijplaat”, aldus Bart.

De inrichting van de waterlijn is dus nog niet helemaal “Zwik-proof” zoals dat in Uithoornse termen heet.

Bereikbaarheid
Andere punten van zorg voor de ondernemers zijn het verkeer en de parkeergelegenheid. Eerst is daar het eenrichtingsverkeer, waarvan alle ondernemers hopen dat dit niet een nog verdere beperking gaat krijgen, door in de toekomst het dorpshart autoluw of zelfs autovrij te maken.

Daarnaast bestaat er onduidelijkheid over de parkeergelegenheid als straks de parkeerplaatsen aan de Irenelaan verdwijnen. Omdat op dit moment nog niet duidelijk is hoe straks de parkeergelegenheid er uit zal komen te zien, blijven hier vraagtekens bij staan.

Het mogelijk doortrekken van de tramlijn naar Uithoorn zal wel bijdragen in een betere bereikbaarheid vinden de ondernemers. Zij spreken dan ook een voorkeur uit voor het doortrekken naar het Oude Spoorhuis.

Promotie
Alle drie zijn van mening dat de ondernemers nu niet achterover kunnen leunen en wachten tot het dorpshart volstroomt. Dit zal niet vanzelf gaan en dus zijn daar promotionele activiteiten voor nodig. Zij zijn dan ook zeer te spreken over de Stichting Promotie Uithoorn (SPU) die Uithoorn, in het bijzonder buiten onze gemeente, op de kaart zal moeten gaan zetten.

Individueel zoeken zij echter ook aansluiting in de regio. Zo is Amstel Boating inmiddels opgenomen in het project “Visit Amsterdam, See Holland” (bekend van de slogan IAmsterdam). Louis vertelt hierover: “Uithoorn is eigenlijk in deze regio de perfecte locatie om boten te verhuren. Je ligt dicht bij de stad (ongeveer 2 uur varen), maar er is ook de mogelijkheid om richting het groene hart te varen.”

Samenwerking
Omdat promotie gezamenlijk opgepakt wordt, leidt dit ook tot nieuwe initiatieven en samenwerking. Zo hebben Amstel Boating en Sjiek aan de Amstel inmiddels de koppen bij elkaar gestoken en kan er bij het huren van een sloep catering verzorgd worden of kan er na afloop een hapje en drankje genuttigd worden op het terras.

De samenwerking tussen de verschillende ondernemers is al aanwezig en wordt ook steeds intensiever. Onder het mom van ‘samenwerking levert meer op dan elkaar de tent uit concurreren’, zijn er reeds een aantal activiteiten gepland. Zo zal er op 6 september a.s. een culinaire activiteit georganiseerd worden door verschillende restaurants en de sloepverhuur.

Kortom, er zijn nog een aantal verbeterpunten voor de toegankelijkheid, maar met goede aandacht voor promotie en goed onderhoud van de Waterlijn, gaat het echt nog wel wat worden met het dorpshart van Uithoorn!